Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Рекордни суши в Германия почти унищожиха реколтата

Фото: ЕПА/БГНЕС

Рекордни суши в Германия почти унищожиха реколтата в някои региони на страната. Реките пресъхват, като се наложи корабоплаването да бъде намалено или дори спряно. Според експерти небивалата жега и липсата на дъжд са симптоми на промените в климата.

От 50 години Германия не е преживявала такава суша, каквато има това лято. Най-сериозно пострадала от липсата на дъжд и продължаващата седмици наред жега е Бавария. Земеделците там се притесняват, че ще загубят половината и дори две трети от реколтата си. Най-много щети понасят производителите на царевица. Те ще имат загуби от близо 75% от реколтата, тъй като царевицата е спряла да расте поради липсата на дъждове. Житните култури ще бъдат с 30 процента по-малко през тази година, салатите дори с 50%. Това може да коства поминъка на десетки фермери, опасяват се от Съюза на земеделците в страната.

Сушата предизвика и рекордни намаления на нивата на водата на корабоплавателните реки. Транспортът по Елба е спрян, тъй като на места реката е пресъхнала изцяло. Такъв феномен в иначе причиняващата редовно наводнения река германците не са регистрирал и досега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!