Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

САЩ изтегля от Турция ракетите "Пейтриът"

Фото: wikipedia.org
САЩ ще изтеглят ракетните комплекси "Пейтриът", които бяха разположени преди 3 години в Турция за защита от нападения от сирийска страна.

В съобщението на американското външно министерство се отбелязва, че срокът на ракетите изтича през октомври и няма да бъде подновен, а ракетите ще бъдат върнати в САЩ за модернизиране. Турското правителство било уведомено за това решение. Другите съюзници в НАТО – също.

Подчертава се, че САЩ ще продължат да работят в близко сътрудничество с Турция във военновъздушната и морската отбранителни системи в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава". Ако ситуацията наложи неочаквани рискове за безопасността на Турция, батареите и персоналът от американски военнослужещи ще бъдат дислоцирани отново.

Не се уточнява кога точно ще започне изтеглянето на персонала.

През 2012 г. НАТО, по искане на Турция, изпрати ракетни системи "Пейтриът" от САЩ, Германия и Холандия заедно с военнослужещи за подсилване на военно въздушната отбрана при евентуални ракетни нападения от страна на Сирия. Ракетите бяха разположени край Кахраманмараш, Адана и Диарбекир.

За това време "Пейтрът" почти не влязоха в действие. Твърди се, че вече не съществувала опасност за Турция от сирийски въздушни атаки, поради което нямало нужда от зенитните ракети на турска територия. Първа Холандия реши да изтегли своите ракети, последвана от Германия, чиито ракети са разположени край град Кахраманмараш. Те ще бъдат изтеглени в началото на 2016 година. Връщането на обслужващия персонал от 250 военнослужещи се предвижда да се осъществи през идните месеци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!