Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Водещото заглавие на "Новинар" цитира информация на Българското национално радио. "До 10 на сто данък за чипса и вафлите", представят данъка "вредни храни" през септември. За вестника, от Министерството на здравеопазването са обяснили, че е възможно да има изменения до момента, в който проектът бъде публично оповестен.

"Телеграф" предупреждава "Източват ни картата от хотела", докато си правим резервация за лятна отпуска. Извършителите на престъплението вербуват служители на хотелски рецепции срещу заплащане, за да откраднат номера на дебитната карта на клиента и защитния ѝ трицифрен код. 
"Труд" констатира, че дизеловото гориво е най-скъпо у нас сред страните-членки на Европейския съюз. Цената е с близо 24 на сто повече за литър, и то преди горивото да се обложи с акциз и ДДС. 
"3 милиарда лева по старите еврофондове трябва да се усвоят за 4 месеца" пише "Сега" на първа страница. С най-напрегнат график е Програмата за развитие на селските райони. Вестникът съобщава, че не е ясно дали крайният срок за ремонт на района на Руски паметник в столицата ще бъде спазен. Движението трябва да бъде възстановено утре – 19 август. 
"Чиновниците поскъпват" е водещото заглавие на "Капитал дейли". От изданието констатират, че изискването за десет на сто намаление на административните разходи в бюджета не само, че не е изпълнено, но дори има повишение на сумата с близо 10 милиона лева в сравнение с 2014 г.
"Европейската комисия дава един милион и 300 хиляди лева за квартири на бежанци у нас", съобщава "Монитор". Не е ясно по колко пари ще се отпускат на бежанец, решил да живее извън специализираните лагери в Пъстрогор и в Харманли. Всеки четвърти иска да остане в лагерите заради безплатната храна, според чиновници. "Монитор" цитира канцлера на Германия Ангела Меркел, че проблемът с имигрантската мълна към Европа е по-сериозен от Гърция.
На първа страница на днешния брой на "Стандарт" е цитиран президентът на Русия Владимир Путин с изявлението му "България ни е много близка". В Крим се проведе изнесено заседание на Държавния съвет на Русия, на което Путин е подчертал, че възнамерява да развива с България отношения във всички направления. 
"Опростиха дълговете на бедните гърци", Атина отписва задълженията до 20 хиляди евро на социално слаби, пише "Земя". Облекчението е за домакинства без собствени имоти, с банкови депозити до 1000 евро и с минимални доходи.
"Светът става полицентричен" казва в интервю за "Дума", Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. "Неравенството се превръща в основния дестабилизиращ фактор пред развитието на човечеството", констатира дипломатът.
"Стандарт" представя Радостин Тодоров, треньор на трима от най-изявените ни параолимпийци. Бившият дискохвъргач посвещава кариерата си на спортистите с увреждания, а тримата, които той тренира, са донесли десетки медали на страната ни. "В България не ни вземат насериозно", заявява Тодоров.
В днешния Ден на миньора, вестниците "Труд" и "24 часа" поместват интервю с изпълнителния директор на Минно-геоложката камара инженер Иван Андреев. Той заявява, че цената на добиваните у нас въглища е много ниска и не компенсира себестойността на продукцията. 
"24 часа" излиза с водещо заглавие "Суперзимата ни заобикаля". НАСА прогнозира свиреп студ на север в Европа, но в Блъгария всичко ще е в нормата, подчертава синоптикът Симеон Матев. Според него горещото време за това лято свърши, въпреки че ще има много топли летни дни както през август, така и през септември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!