Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Брайън Адамс: рокаджията - фотограф

Фото: Facebook / Bryan Adams

Като е световен ден на фотографията, да си поговорим за най-прочутия фотограф сред рок-музикантите. Той се казва Брайън Адамс - да, да, същият, който изпя някога "Everything I do..." (незабравима част от "Робин Худ" с Кевин Костнър), "Have You Ever Really Loved a woman" (песента от "Дон Жуан де Марко" с Джони Деп), един от тримата мускетари, заедно с Род Стюарт и Стинг, с които създадоха и изпяха "All for Love".

Русият канадец с 15 номинации за Грами и три за Оскар за най-добре песен и още куп отличия (включително Ордена на Канада), с неизменния стилен мъжкарски имидж и песни като Cuts like a Knife и Please Forgive Me.
Забележителна и не така позната е биографията на Брайън Адамс като фотограф.

Негови фотографии за публикувани в издания като Вог и Харпърс, снимал е рекламните кампании на някои от най-големите модни марки в света, както и на Опел и Форд - за тези си постижения Брайън Адамс е двукратен  носител на Lead Award.
Славата му на отличен фотограф съвсем логично води до ангажименти от страна на други музиканти - снимал е и Род Стюарт, Рей Чарлз, Робърт Плант, Мик Джагър, Питър Гейбриъл... та до по-нови звезди като Лана дел Рей и канадската рок-група Arcade Fire (все пак са сънародници), Джон Нюман, Майкъл Бубле. И това е само една съвсем малка част от музикантите, заставали пред обектива на Брайън Адамс.
Той е и един от фотографите, специално поканени да снимат Елизабет Втора по време на празнуването на нейната 50-годишнина на трона. Трябва да добавим и факта, че негов фотографски портрет на кралицата и принц Филип е част от експозицията на Националната галерия в Лондон.
И това не е всичко - фотографски изложби на Брайън Адамс са подреждани в Кралския музей в Онтарио, Музея МакКорд в Монреал, в Института за съвременно изкуство в Лондон, в престижни галерии във Виена, Кьолн, Мюнхен, Мадрид, Париж, Любляна, както и в Бразилия. Последната му (засега) голяма изложба е била в Музея за изящни изкуства в Квебек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!