Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Половината от всекидневниците излизат със заглавия за разпоредената от премиера проверка и препломбиране на бензиностанциите. Според "Труд" обектите са над три хиляди. "Бензиностанции под прицел" е заглавието в "Стандарт". "Превозвачите ни зареждат в Австрия", допълва по темата вестникът. "Борисов пак обяви война на измамите по бензиностанциите", интерпретира вестник "Сега", като подчертава, че никой не говори за поемане на отговорност. "Пробутват терпентин в бензина" е водещото заглавие на "Новинар", а за "Монитор" - "Държавата в мегаакция срещу шашмите с горива", под ръководството на прокуратурата.

"Петролът пада, бензинът не. Защо?" е водещото заглавие на "Капитал дейли". В статията се обобщава, че за високите цени са виновни и бензиностанциите, но съществена част от отговора е при дистрибуторите и бургаската рафинерия.

"24 часа" информира, че вече е изградена връзката между КАТ и Агенцията за приходи и ще може да се прави данъчна ревизия на всеки собственик на нова кола на стойност над 100 хиляди лева. "24 часа" съобщава и за предложената за обществено обсъждане идея от Министерството на финансите да се повиши акцизът на горивата за отопление. Промяната се налага, за да се пресекат сегашните практики да не се плаща акциз като същевременно горивата за отопление се ползват за зареждане на превозни средства.

За още една измама съобщава "Монитор": "ромски босове прибират парите на българските гурбетчии". Има нова схема за измами с командировъчните зад граница.

Директорът а Агенцията по вписванията Елена Маркова обещава, в интервю за "Сега", че от есента регистрация на нова фирма ще трае не повече от 24 часа. Според нея бизнесът у нас се стреми да е изряден.

"Бизнесът търси все по-квалифицирани кадри", заявява, в интервю за "Стандарт", заместник-министърът на труда Гълъб Донев. Всеки втори, регистриран в бюрата по труда , е с ниско образование, допълва той.

"Кабинетът призна, че подкрепя търговското споразумение Евросъюз-САЩ", пише "Дума" на първа страница. Правителството признава тихомълком, в писмо до КТ "Подкрепа", че властта няма анализ за последствията за България от евентуално споразумение. Писмото е подписано от Анжелина Тотева, началник на кабинета на премиера, и в него пише, че правителството не намира нищо притеснително частни компании да могат да съдят отделни държави, заобикаляйки националното им законодателство.
   
"Нова авантюра на НАТО" е заглавието на първа страница на "Земя". България е сред участничките в най-голямото военно учение на Алианса след края на Втората световна война. Учението започва днес и ще е до 13 септември, провежда се едновременно в 4 държави-членки. Руското военно министерство се закани да даде адекватен отговор при поява на американска военна техника в източноевропейски страни, пише вестникът.

"Кремове менте ни свалят кожата" е водещото заглавие в днешния брой на "Телеграф". В търговската мрежа и в аптеките се продават фалшификати на слънцезащитни кремове, продуктите, които се продават в павилиони пък се развалят от високите температури. Още един кожен проблем се появява през лятото - временни татуировки, направени с черна къна, водят до алергия. Поставянето им е един от хитовете сред курортистите и младите хора, пояснява изданието.

В интервю за "Труд", министърът на културата Вежди Рашидов заявява "София никога не е била по-чиста и по-приветлива и по-променена, колкото е при управлението на г-жа Фандъкова". Той съобщава и че са подготвени промени в Закона за електронните медии, за културното наследство и за авторското право.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!