Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турската избирателна комисия предлага 1-ви ноември за дата на предсрочните избори

| обновлено 20.08.15 15:16
Фото: ЕПА/БГНЕС

Висшата избирателна комисия на Турция е предложила 1-ви ноември за евентуална дата за предсрочни избори в страната.

Комисията е разпратила до политическите партии предложение, според което подготовката за вота би трябвало да завърши в рамките на 60 дни, което съвпада с първата неделя на месец ноември.

На 23-ти август изтича 45-дневният срок за съставяне на правителство. Досегашните усилия на управляващата ПСР за съставяне на коалиционно правителство, начело с Ахмет Давутоглу, се провалиха. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че няма да даде мандат на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, въпреки че по Конституция би следвало да му бъде възложено. 

Според близки до ПСР източници на 24-ти август се предвижда президентът, съгласувано с председателя на Великото национално събрание на Турция Исмет Йълмаз, да обяви нови парламентарни избори, а Давутоглу да бъде натоварен да състави преходно правителство от представители на всички политически партии и независими в рамките на 5 дни, с което да се отиде на изборите.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия обаче обяви, че няма да участва в изборно правителство.

Междувременно, политическата криза, атмосферата на терор и насилие и проблемите със сигурността доведоха да рекорден спад на турската лира. Котировката на американския долар достигна 3 турски лири за един американски долар, а еврото надхвърли 3,30 лири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!