Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

„Световните пазари се сринаха. Как влияе това на България“, пита "Капитал Daily". Според вестника страната ни може да усети ефекта от евтиния петрол и скъпото евро „по няколко канала - ако поскъпването на единната валута е устойчиво, това допълнително може да свие износа. Втори риск при задържането на ниски цени на суровините и петрола може да дойде по линията на дефлацията, която да се задълбочи. Третият е за някои спестявания, като взаимни и пенсионни фондове, чиято доходност може да се понижи“, предрича "Капитал Daily".

„Поне десет пъти увеличение на глобите за измами с горива предлага Министерството на икономиката“, пише "24 Часа", като цитира министър Божидар Лукарски. „В момента санкцията е 500 лева, а при повторно нарушение - 1 000 лева.“

„От 1 януари догодина ще отпаднат част от рестрикциите пред офшорните фирми за правене на бизнес в България“, съобщава "Труд". „Те ще могат да участват в банки, застрахователни дружества, печатни медии и други, ако имат до 10 % дялово участие в тях, предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества“, цитирани от вестника.

"24 Часа"
пита защо главният прокурор Сотир Цацаров е поискал оставката на шефа на специализираната прокуратура и отговаря: Светлозар Костов е отложил затвора на Росен Петров от бандата на Златко Баретата, „след като бандитът се скрил три пъти от отвеждане зад решетките“.

Цацаров поиска уволнение на спецпрокурор №1 „заради разпънатия чадър над Росен Животното“, отсича "Монитор".

„Над 52 % от магистратите се съмняват в морала на членовете на Висшия съдебен съвет, които отговарят за назначенията в съдебната система и я управляват“, пише "Сега", цитирайки информация на сайта „Правен свят“ за проучване, проведено от самия съвет. Според магистратите ВСС се поддава на външен натиск. Съдии, прокурори и следователи смятат, че липсва прозрачност в работата на съвета.

„250 хиляди души около София остават без линейки след сливането на центровете за спешна помощ“, пише "Монитор" в голямо заглавие на първата си страница, което се позовава на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

Темата е водеща и за вестник "Дума", който твърди: „Кметове на бунт заради линейките. БСП подкрепя протестите, лекари ще атакуват здравния министър в съда“.

„И учителите бягат навън“, съобщава "Стандарт" във водещия си материал, като цитира синдикалистката Янка Такева. „Младите с добър английски могат да си докарат до 6 хиляди долара в Канада. Там най-много се търсят математиците, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Разликата в заплащането спрямо България понякога е над десет пъти“, пише вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!