Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Турция отново ще се проведат парламентарни избори

| обновлено 25.08.15 11:12
Фото: ЕПА/БГНЕС
В Турция ще гласуват за нов парламент за втори път през тази година. Това потвърди в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган след провала на преговорите между парламентарните фракции. Премиерът Ахмед Давутоглу вероятно ще продължи да управлява поне до изборите.

Не се съобщава кога ще бъдат новите избори. Преди няколко дни Ердоган бе призовал поредният вот да се проведе на 1-ви ноември т. г. Официално датата ще бъде обявена от Висшата избирателна комисия.

Решението вече е обнародвано в турския Държавен вестник и практически бе даден стартът за преходно правителство, с което да се отиде на изборите и което трябва да бъде съставено до 5 дни. Очакванията са, че Ердоган ще възложи на Давутоглу да го състави.

Двете опозиционни партии – кемалистката Народнорепубликанска Партия и Партията на националистическото действие – обявиха, че няма да участват в преходния кабинет.

Давутоглу заяви,че ще внесе предложение за министерство и на прокюрдската Партия на демократичните народи, с която преди това отказа да проведе консултации в рамките на мандата.

Според коментари в медиите преходното правителство вероятно ще бъде съставено от технократи, което ще се случи за пръв път от 1961 г. насам. 

Междувременно лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите, Селяхатин Демирташ, обяви, че е готов да се включи в преходно правителство, което ще управлява Турция до предсрочните парламентарни избори.

Демирташ предупреди, че управляващите от Партията на справедливостта и развитието ще се опитат да съставят самостоятелен кабинет, но изрази увереност, че Конституционният съд на страната ще пресече този опит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!