Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

На 8 октомври започва гласуването на турските избиратели в чужбина

Фото: Ваня Минева

Около месец по-рано ще започне гласуването на турските избиратели, живеещи в чужбина за предсрочния парламентарен вот, който е насрочен на 1 ноември т. г. в Турция.

На 8 октомври ще започне гласуването на турските избиратели в чужбина. Това ще става в избирателни секции, които ще бъдат разкрити в различни държави, според турския избирателен закон. Гласоподаването в чужбина ще приключи на 25 октомври т. г. Но преброяването на подадените бюлетини ще стане след приключване на вота на 1 ноември.

Това бе съобщено от Висшата избирателна комисия. Предвижда се в над 50 държави по света, където живеят и работят компактно турски граждани да бъдат разкрити над 100 избирателни секции.

В България също ще бъдат разкрити избирателни секции.

По данни на Висшата избирателна комисия около 3 млн. турски гласоподаватели са регистрирани в чужбина. Наймного са в Германия.

За вота на 7 юни т. г. бяха гласували около 37 на сто от турските граждани в чужбина. В България, в дипломатическите представителства бяха гласували около 1800 души.

На граничните пунктове с България Капъкуле и Хамзабейли/Лесово, а също и на другите граници на Турция също ще бъдат разкрити избирателни секции. Те ще функционират до приключването на изборния ден в Турция на 1 ноември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!