Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Младата народна певица Жасмина Живкова представя новите си записи за БНР

БНР Новини
Фото: личен архив

Репертоарът на Жасмина Живкова включва народни песни от различни музикално-диалекти области – Варненския регион, Тракия, Странджа. Това е нещо обичайно сред младите изпълнители, които завършват образованието си в специализирани училища. За разлика от своите предшественици, те не са наследили песните си „направо от извора”. С други думи – от естествената среда на патриархалния бит, порядки и обичаи, съхранени у нас до първите десетилетия на ХХ век. Днес фолклорните музиканти започват своя път както всички свои колеги от другите жанрове. Често получават и сериозно класическо музикално образование. Жасмина е една от тях. Без преувеличение можем да кажем, че тя е сред талантливите представители на най-младите в народната музика.

Жасмина Живкова е лауреат на десетки национални конкурси. А първото значимо отличие е третото място в Международния конкурс за поп и рок изпълнители „Малки звездички” (в родния й град Варна). От 2008 година тя е солистка на ансамбъл „Девня”, а от 2012г. – на ансамбъл „Фолклорни искрици” – Варна. По време на обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив е солистка на Академичния народен хор. Преди няколко месеца младата певица регистрира името си и във фонда на БНР.

Записите, които направих, са песни предимно от Варненско – казва тя. – „Иван на Станка думаше“ е в ритъма на буенек (вид несключено хоро, което се изпълнява по време на постите). Автентична е, записах я от една възрастна жена от село Пàдина. „Ой Яно, Янке” е от репертоара на известната певица Соня Кънчева. Приживе тя ми я подари и в нейна памет реших да я запиша, за да остане за следващите поколения изпълнители. А „Сред селото, на мегдана“ е от репертоара на Йорданка Неделчева – също от Варненско. „Снощи си минах” е единствената авторска песен. Младият певец Николай Гурбанов я написа в стила на Тракийската фолклорна област. Имам и много други песни в репертоара си. С музика се занимавам от петгодишна. В Националното училище по изкуствата „Добри Христов” завърших народно пеене при известната народна певица Дафинка Дамянова. След това продължих в АМТИИ, град Пловдив, със специалности „Дирижиране на народни състави” и „Изпълнителско изкуство”. Надявам се някой ден да имам възможност да ръководя фолклорна формация.




В момента Жасмина работи извън България. Сподели, че се занимава с нещо съвсем различно от музиката, но това е за кратко. Скоро възнамерява да се завърне към изпълнителското изкуство. Намира, че е възможно да се спазват особеностите на различните фолклорни стилове, но човек трябва да натрупа опит и познания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!