Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Продължава арестът на британските журналисти в Турция

   Продължава задържането на двама британски журналисти и техния иракски преводач, които турските власти арестуваха преди няколко дни по обвинения за подпомагане на терористична организация. Днес те са били преместени от затвора в Диарбекир, в затвор в Адана.

  Журналистите бяха задържани в Диарбекир заедно с преводача и шофьора им преди няколко дни, впоследствие шофьорът им бе освободен.  
  Британските журналисти са представители на онлайн медията Вай нюз. Според твърденията им, пристигнали в Турция, за да отразяват сблъсъците между турската армия и бойците на забранената за тероризъм  кюрдска Работническа партия, ПКК.

  Турските власти ги обвиниха,че са „замесени в терористична дейност“ за радикалната ислямистка групировка „Ислямска държава“.

  Но медията,  за която работят репортерите, отхвърли обвиненията на турските власти като „безпочвени“ и „тревожно фалшиви“.

  Междувременно Международният институт по печата днес призова Турция да спре да използва срещу медиите в страната своите антитерористични закони и финансови агенции.

  Институтът,чието седалище е във Виена отправи протестен призив във връзка с последната операция на турските власти срещу холдинга Коза Ипек,който е собственик и на няколко твканали и вестници. Счита се,че холдингът финансира групировката на бившия съратник на Ердоган ,а сего негов главен враг проповедник ислямския Фетуллах Гюлен.А медиите на холдинга са известни с това,че са остро критични към президента Р.Т.Ердоган. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!