Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

България активно участва в Международния фестивал за опера и балет край Анталия

Фестивал Аспендос- гала концерт
Фото: Нахиде Дениз

 Активно българско музикално присъствие бележи Международният фестивал за опера и балет, който започна в античния театър Аспендос край Анталия.

В тържественото откриване на фестивала взеха участие Димитринка Райчева-сопран, Елена Чавдарова-Иса-мецосопран, баритонът Пламен Иванов и известни турски оперни изпълнители, които изнесоха гала концерт с операта на град Мерсин под ръководството на диригента Борислав Иванов.

Гала концертът се съпровождаше от оригинална киновизия, проектирана на огромни екрани в античния театър, който публиката бе изпълнила до край.   

Фестивалът се провежда за 22-ри път под егидата на турското министерство на културата и туризма. В програмата са включени  представления на оперни и балетни театри от Измир, Мерсин, Анталия, Анкара. А също и на изпълнители от България, от корейската национална опера и от турско говорящите държави.

Представленията се изнасят вечер на сцената на античния театър в Аспендос, малко градче, намиращо се на около 50 км от известния турски курорт Анталия. В Аспендос  се намира най-добре или почти единственият напълно запазен античен амфитеатър в света. Той е на над 2000 години. Османлиите го ползвали за кервансарай, поради което е бил запазен. Възстановяването му става през 20 век по идея на  Ататюрк.

Амфитеатърът, чиято акустика е уникална, побира около 15 хил. души и впечатлява с магическата си атмосфера. Всичко това допринася фестивалът на Аспендос вече 22 години да бъде забележителен празник на оперното и балетното изкуство, който посещават любители и туристи от цял свят. И към всичко това трябва да се добави и изключително красивата гледка, която се открива от античния театър към Средиземно море.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!