Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сигурността на южния фланг на НАТО и ударите срещу ИДИЛ в дневния ред на заседание на Военния комитет на Алианса

НАТО

В Истанбул се провежда заседание на Военния комитет на НАТО. В него участват началниците на генералните щабове на 28-те държави, членуващи в Алианса, а също представителите в централата на НАТО в Брюксел и се ръководи от председателя на Воения комитет на НАТО чешкия генерал Петр Павел.

По думите му форумът е посветен на проблемите във връзка със сигурността на държавите от южния фланг на Алианса на фона на въздушните удари, които предвожданата от САЩ коалиция нанася на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и на подновените стълкновения между турската армия и кюрдските бунтовници.

Имайки предвид това, смятам, че Истанбул е най-правилното място за обсъждане на тези проблеми, каза Петр Павел и благодари на турската страна за домакинството и подкрепата, която оказва на  Алианса.

Началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар заяви,че “Ислямска държава" заплашва сигурноста на НАТО, тъй като нападенията се извършват главно край границите на Турция, която е единствената членка на НАТО в региона.

По думите му конфликтите в региона са предизвикани от кризите в Сирия, Ирак и Украйна и представляват сериозни предизвикателства за глобалната сигурност на света от гледна точка и на мигрантската криза.

Турският генерал подчерта, че Турция ще продължи активно да участва в борбата срещу "Ислямска държава" заедно с държавите от международната коалиция.

Натовските военни се предвижда да обсъдят и кризата в Източна Европа между Русия и Украйна, както и да бъде направен преглед на продължаващите операции на НАТО в Близкия изток и в Афганистан.

Истанбулското заседание е вторият форум на НАТО, на който Турция е домакин през тази година. През месец май в Анталия се състоя Среща на върха на командирите от НАТО. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!