Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хулуси Акар: "Ислямска държава" е заплаха за НАТО

Турция ще продължи участие в международната коалиция

Фото: БГНЕС
Проблемите за сигурността на държавите от южния фланг на Алианса, на фона на въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и подновените стълкновения между турската армия и кюрдските бунтовници, са основните теми на заседанието на Военния комитет на НАТО в Истанбул.

Началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар заяви, че “Ислямска държава" заплашва  сигурноста на НАТО, тъй като нападенията се извършват главно край границите на Турция, която е единствената членка на НАТО в региона.

По думите му конфликтите в региона са предизвикани от кризите в Сирия, Ирак и Украйна и представляват сериозни предизвикателства  за глобалната сигурност на света от гледна точка и на мигрантската криза.

Турският генерал подчерта, че Турция ще продължи активно да участва в борбата срещу Ислямска държава заедно с държавите от международната коалиция.

Натовските военни се предвижда да обсъдят и кризата в Източна Европа между Русия и Украйна, както и да бъде направен преглед на продължаващите операции на НАТО в Близкия изток и в Афганистан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!