Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският премиер Давутоглу без съперник за поста лидер на ПСР на конгреса на партията днес

Ахмед Давутоглу
Фото: ЕПА/БГНЕС

Консервативноислямистката ПСР днес ще проведе своя редовен 5-ти конгрес в Анкара.

Изключително голям е интересът към форума.Въпреки че ПСР на изборите на 7 юни т.г. за пръв път от основаването й загуби парламентарното си мнозинство, тя е пак първа управляваща политическа сила.Освен това конгресът се провежда в обстановка на силно напрежение в обществото от терористичните нападения на прокюрдската ПКК и ударите на турската армия срещу терористите. Не на последно място са предстоящите  парламентарните избори. Работата на конгреса се очаква да подскаже насоките в политическата стратегия на ПСР за близкото бъдеще.

Анализаторът Харун Йондем,който следи отблизо процесите в ПСР коментира,че конгресът е важен за утвърждаване на легитимноста на премиера Ахмед Давутоглу като лидер на партията на консервативните ислямисти, тъй като той не бе избран, а бе назначен от Ердоган на поста и заяви следното.

Давутоглу се предвижда да продължи да бъде лидер на ПСР-каза турският коментатор и да получи вот от делегатите на конгреса. Вярно е, че в политическите кулоари се коментираха и други възможни кандидатури,като тази на Бинали Йълдъръм, например, но те отпаднаха. Говорителят на ПСР обяви,че Ахмед Давутоглу ще бъде на когреса единствен кандидат за лидер на ПСР.

  На конгреса се очаква да бъде дадена зелена улица за включване на повече ветерани на ПСР за кандидати депутати на предстоящите избори.

  Междувременно,властите обявиха,че днес ще бъде отменен полицейският час в турския град Джизре,който бе въведен преди една седмица.Преди това Съветът на Европа призова Турция да допусне независими наблюдатели в града. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!