Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Министерството на финансите предлага от догодина общините да ни облагат с данък от 2 % от доходите ни, пише "Телеграф". "Всяка община ще има право да решава размера на налога" е записано в проект за промени в Закона за корпоративното подоходоно облагане. Този данък ще се начислява върху доходите на регистрираните постоянни жители на общината.

Представителите на бизнеса ще внесат в прокуратурата сигнал срещу скъпия за тях ток, пише "Стандарт". Работодателите всъщност подават два сигнала. Единият е срещу договорите на НЕК с американските компании, управляващи "Марици"-те, а вторият -  срещу операторите на възобновяеми енергийни централи.  Кирил Домусчиев, председател на най-голямата работодателска организация, КРИБ, заявява "Енергийната мафия е най-страшна, тя е по-опасна от наркомафията."

 "Заради укриване на осигуровки, НАП дава 100 работодатели на прокурор", пише "Труд". Служителите признали, че шефовете им ги осигуряват срещу ниски суми. Наказанието, ако се докаже, е до 3 години затвор. При проверки на работещи по Черноморието пък са заловени повече от 150 души, които работели без сключен с работодателя договор. Нарушителите са два пъти повече от заловените миналото лято, отчитат от Инспукцията по труда.

 "24 часа" и "Телеграф" избират за водеща тема рекордните отсъствия, регистрирани в софийските училища през последната учелна година. Регионалният инспекторат посочва, че всеки ученик е изпуснал средно по 22 учебни часа, общо четири милиона са отсъствията в столицата. Неизвинените са повече от 300 хиляди, някои от отсъствията са заради натрупани закъснения.

 "Труд" разказва подробности за телефонните измамници, накарали възрастната жена от Първомай да им покаже касата с парите и дори да им позволи да я отворят с флекс. Според вестника, който цитира полицаи от разследването, измамниците, прибрали половин милион лева, предложили на разследващите да си поделят печалбата. Бандитите не са се признали за виновни все още, а един от адвокатите дори е заявил, че клиентът му дал пари на полицията, за да заредят служебната кола с гориво. Според адвокат, измамената баба е действала като неволен помагач на бандитите.

 "Хванаха две фирми да заблуждават потребителите", информира "Телеграф". Боб от Китай и Египет е продаван от тези фирми като нашенски. Глобата е до 30 хиляди лева, но от Комисията за защита на потребителите все още не могат да съобщят имената на търговците, защото те могат да обжалват наложените им санкции.

 "Хаос в Пловдив след градушка и порой", "Булевард пропадна от дъжда в Хасково", съобщава още "Стандарт". Потоп удави и Пазарджик, в Карлово имаше бедствено положение, допълва вестникът, по повод обилните дъждове, градушки и мълнии в споменатите градове.

 "24 часа" съобщава, че ЦИК реши разходите на една формация за местните избори не могат да надхвърлят 8 милиона лева за цялата страна. Това означава до пет хиляди лева за общински съветник и от две хиляди до 1 милион лева за кандидат-кмет. Вестникът информира и че певицата Йоана, представила преди години страната ни в конкурса "Евровизия" заедно с "Дийп зоун проджект", е кандидат за общински съветник в София от листата на ГЕРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!