Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Полицейски час беше въведен отново в град Джизре в югоизточната част на Турция

турция протести
Фото: capital.bg

Полицейски час беше въведен отново в град Джизре в югоизточната част на Турция, въпреки че преди дни той  беше отменен. Мярката беше приложена и в община Сур, окръг Диарбекир, след като 8 души бяха убити, а 13 бяха ранени при сблъсъци между кюрдски бунтовници и  турските сили на реда.

Депутатите от прокюрдската ДПН окачествиха прилагането му като обсада,а ЕС призова Турция да пусне независими наблюдатели в района.

В Истанбул се състоя протестна демонстрация против въвеждането на полицейски час в кюрдските общини, организирана от движението Блок на мира. Множеството се бе събрало на площада Галатасарай в центъра на мегаполиса, скандираха лозунги, в които обвиниха турските власти за провокиране на напрежението и сблъсъците, обявиха се за солидарност с населението на Джизре и другите кюрдски общини. Демонстрантите призоваха да се прекрати войната,да се премине към демократични преговори с кюрдските депутати и да се поднови процесът на разрешаването на кюрдския проблем.

Полицията загради площада с бронирани коли и с мегафони прикани демонстрантите да се разпръснат, но когато това не стана, ги атакува със сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми.

При сблъсъците е бил наранен един фоторепортер,съобщиха медиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!