Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мигранти прииждат към България и Гърция, спират ги в Одрин

Фото: ЕПА/БГНЕС
Големи групи мигранти от Сирия и Ирак продължават да прииждат в пограничния град Одрин. Около 1000 бежанци се намирали в града, но под контрола на полицията. Това съобщи валията Дурсун Али Шахин. Той заяви, че няма да им разрешат да се придвижат до границите с България и Гърция, за да преминат в Европа. По думите му след като някои европейски държави обявиха, че ще приемат мигранти, броят се е увеличил неколкократно в сравнение с предишните месеци.

Полицията и жандармерията взеха допълнителни мерки за охрана на границите, миналата нощ бяха върнати около 4 хиляди души. Хората са в окаяно състояние, нуждаят се от помощ, каза одринският губернатор.

Няколкостотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин, след като истанбулската полиция спря от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин в опит да спрат бежанския наплив.

Автогарата "Есенлер" в Истанбул е блокирана от мигранти, твърди се, че са около 2 хиляди. Те искат  да се отправят главно в Гърция през сухопътните граници, понеже пътят по море е по-опасен. Бежанците заплашват, че ще организират протести и блокади на магистралата за Одрин, за да окажат натиск на властите да им позволят „да влязат в Европа през сухопътните граници”.

Анкара също е обезпокоена от миграционния наплив към западните граници, подчерта пред журналисти бившият външен министър Мевлют Чавушоглу:

Миграционната криза е проблем, за чието разрешаване трябва да бъдат положени общи усилия. Както и борбата срещу терора. Ако искаме да разрешим мигрантския проблем, той не трябва да се оставя само на хуманитарните организации. Необходимо е преди всичко да решим проблемите на хората, а именно да бъдат прекратени гражданската война в Сирия и Ирак, терорът на "Ислямска държава", да им бъдат осигурени нормални условия за живот. Тогава те няма да се оставят на каналджиите, няма да рискуват живота си и този на собствените си деца.

Чавушоглу допълни, че бежанците от Сирия и Ирак надхвърлят вече 12 милиона. Два милиона от тях са в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!