Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел и Ердоган обсъдиха по телефона мигрантската криза

Фото: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и турският президент Р.Т.Ердоган са обсъдили днес в телефонен разговор мигрантската криза.
Според турските източници,Меркел заявила,че е важно да има диалог с Турция,за да може миграцията да се реализира подредено и  контролирано. Подчертано било също, че европейските държави трябва да поемат повече отговорности във връзка с мигрантите.
Меркел специално отбелязала усилията, които Турция полага за мигрантите и че те заслужават похвала, както и че са доволни от включването на Турция в ударите на международната коалиция  срещу ИДИЛ.
Ердоган изразил задоволство от факта, че  Берлин ще увеличи квотите за прием на бежанци. Подчертавайки,че в Турция приютяват над 2 милиона сирийци, той заявил, че  международната общност начело с ЕС трябва спешно да предприеме мерки за споделяне на отговорностите по драмата на бежанците.
Двамата лидери са изразили позицията,че прекратяването на конфликта в Сирия ще спомогне за разрешаването на мигрантската криза.
Междувременно, сирийката Халаф Алкорде майка на две деца, която е сред хилядите бежанци на автогарата в Истанбул заплаши пред телевиизонните камери, че ще убие детето си пред очите на всички, ако турските власти или ООН не им помогнат да намерят спасение в Европа.
Медиите съобщиха, че пограничния град Одрин голяма група мигранти започнаха гладна стачка, защото турските власти не ги пускат да минат през границата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!