Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Париж е домакин на среща на външни министри от ЕС заради кризата в Сирия

Фото: БГНЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с френския си колега Лорен Фабиус, с британския външен министър Филип Хемънд и с координатора по външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини в Париж, за да обсъдят кризата в Сирия.

Една от главните теми на тази среща се очаква да бъде и Иран, тъй като без негово участие и промяна в отношенията с Техеран сирийската криза няма да бъде решена.

По време на разговорите ще бъде обсъдено и евентуалното привличане на сирийския президент Башар ал Асад в преговори за спиране на конфликта и преодоляване на бежанската криза. За започване на преговори с изолирания досега от ЕС Асад се изказа и германският канцлер Ангела Меркел.

Трябва да говорим с всички възможни участници в този конфликт, иначе няма как да бъде решен, посочи тя.

Освен Асад в преговорите трябва да участват още Иран и Саудитска Арабия.

Меркел подчерта, че несигурното положение в Близкия изток и най-вече продължаващата вече четири години гражданска война в Сирия са причина за небивалия поток бежанци към Европа. Тя се обърна и към бежанците, като ги предупреди, че който иска да живее в европейска държава, трябва да е готов да се интегрира и да приеме нейната култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!