Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Засилващото се руско военно присъствие в Сирия обезпокои Франция и Великобритания

Фото: ЕПА/БГНЕС

Засилващото се руско военно присъствие в Сирия безпокои Франция и Великобритания. Това заявиха министрите на отбраната на двете страни по време на конференция в Париж.

Русия би трябвало да обясни нарастващото си военно присъствие в Сирия - на пристанището Тартус и особено на въздушната база на юг от Латакия, където са разположени бойни самолети, хеликоптери и дронове, заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан на пресконференция с британския си колега Майкъл Фалън.

Дали Русия иска да затвърди позициите си в тази част на Сирия? Да опази Башар Асад? Да нападне "Ислямска държава"?... Или да тежи в бъдещите преговори, се пита Льо Дриан, приканвайки Москва към отговор.

Руските подкрепления в Сирия само усложняват и без това сложната и тежка ситуация, допълни Майкъл Фалън.

Въпросът ще бъде обсъден на предстоящата довечера среща на външните министри на Франция, Великобритания и Германия заедно с върховния представител на ЕС за външната политика, с акцент върху конфликта в Сирия и кризата с бежанците.

От нея може да има изход само ако се осигури защита на цивилното сирийско население, заяви в предварителна декларация френският външен министър Лоран Фабиюс. Той отново изключи всякакви компромиси с Башар Асад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!