Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: БГНЕС

"Никой у нас не е поискал проверка заради скандала с "Фолксваген", пише "Сега".Не е ясно колко са автомобилите с проблемния двигател, а институциите не знаят какво да правят. Европейската комисия препоръча всички страни-членки да направят национално разследване по повод скандала с фалшифицираните екотестове на дизеловите двигатели на "Фолксваген". От единствената у нас компания със сертификат да прави този вид тест на автомобилите са съобщили за вестник "Сега", че никой от съответните органи не е поискал проверка. От българското представителство на марката не могат да посочат точния брой на автомобилите с проблемни дизелови двигатели, продадени тук. Част от автопарка на парламента е именно от такива коли. От транспортното министерство и ДАИ са пояснили, че техническите пунктове не са оборудвани с техника, която да проверява софтуера на дизеловите автомобили, а екоминистерството и Агенцията по метрология не планират никакви проверки.

"Ще има сливане на банки", съобщава "Стандарт", като се позовава на подуправителя на БНБ Калин Христов. В интервю за информационната агенция Ройтерс, Христов заявява още, че централната банка повишава прогнозата си за икономически ръст тази година от 1,8 на сто до 2,2 процента.

"Труд" излиза със заглавие: "Струма" на два етажа при Кресна и подчертава, че това ще се случва за пръв път в България. В едната посока движението ще е отдолу, в противоположната посока движението ще е на втория етаж.

Водещото заглавие на "Стандарт" е: "50 милиона за коледни пенсии". Изданието цитира премиера Борисов, който е обещал, освен бонуси за пенсионерите, заплатите на учителите да бъдат увеличени. Вестникът цитира казаното от него по време на интервюто му в бТВ.

"Касата плаща модерно лечение на онкозаболявания от ноември", информира "24 часа". Здравният министър и премиерът са  обещали това по време на представянето на нова техника в болница "Свети Иван Рилски", с която България става шестата европейска държава, позволяваща този вид лечение. Става въпрос за популярния като "кибернож" линеен ускорител.

"Горивата са поевтинели едва с 1,4 на сто през лятото", пише "Сега" на първа страница, като ползва данни на Министерството на финансите. Въпреки рекордното поевтиняване на петрола за последните шест години през август и разпоредената от властта проверка по бензиностанциите, цената на горивата у нас, преди облагането с акциз и ДДС, остава сред най-високите в Европейския съюз.

"Щамът "Швейцария" ни удря през зимата“, информира "Новинар". Преди началото на всяка зима епидемиолозите предупреждават за актуалните за годината грипни щамове. Според експертите, и свинският грип ще е опасен все още.

"Телеграф" допълва с водещото си заглавие: "Борим грипа с две ваксини". Те ни предпазват от три щама и са на цена от 10 до 12 лева. Епидемията ще ни връхлети през януари.

"Монитор" информира с водещото си заглавие за застраховката на съкровищата на България на стойност 250 милиона лева. Досега не се е налагало да се изплащат застраховки за щети при изложби в чужбина.

"БСП настоява за свикване на Консултативния съвет за мигрантите", Светият синод поиска правителството да не допуска повече бежанци, пише "Дума" в днешния си брой.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!