Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският премиер обвини Москва, че ударите на руските ВВС ще улеснят джихадистите от ИДИЛ

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турция се обяви против въздушните удари на руските ВВС в Сирия и се присъедини към реакциите на седемте държави от международната коалиция, начело със САЩ, за борба срещу "Ислямска държава". В специална декларация държавите от коалицията призоваха Русия да прекрати военните операции в Сирия, при които са загинали и цивилни хора.

Изразяваме дълбоко безпокойство от ударите на руските ВВС, които не са насочени срещу ИДИЛ, а причиниха смъртта на цивилни. Тези  действия на Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация в региона и ще засилят екстремизма и радикализацията, се отбелязва в декларацията, която беше разпространена от турското външно министерство.

Турските източници информираха, че при ударите са загинали 36 цивилни и че те са насочени главно срещу опозиционните на Башар Асад сили, а не срещу джихадистите.

Турският премиер Ахмед Давутоглу обвини Москва, че целите, които са бомбардирали руските ВВС, всъщност ще улеснят терористичните действия на джихадистите от ИДИЛ.

По думите му, Русия е информирала държавите от Международната коалиция за военните опeрации, но не е уточнила кои обекти ще атакува.

С военните операции, които провежда в момента в Сирия, Русия всъщност разширява периметъра на действия за поддържниците на режима на Башар Асад, каза Давутоглу, като уточни, че Турция държи отворени каналите за диалог с Русия по сирийския проблем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!