Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция и Германия настояха ударите на Русия в Сирия да са само по позиции на "Ислямска държава"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия настояха пред руския президент Владимир Путин, че въздушните удари в Сирия трябва да засягат единствено позициите на "Ислямска държава". Ръководителите на двете страни се опитаха да сближат позициите с тази на Русия по време на срещата на "нормандската четворка", посветена на процеса на примирие в Украйна, на която бе отбелязан известен напредък.

Припомнихме на Владимир Путин, че ударите в Сирия трябва да засягат единствено и само "Ислямска държава", заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция след продължителната среща на върха на "нормандската четворка", на която темата за руските въздушни удари в Сирия се наложи в дискусиите за мирния процес в Украйна.

Политическото решение на конфликта в Сирия трябва да отразява и зачита интересите на опозицията,  добави германският канцлер Ангела Меркел. Париж постави отново изискванията за сътрудничество с Москва по сирийския конфликт: удари единствено срещу ИДИЛ, защита на цивилното население и политически преход без участието на Башар Асад.

Въпреки че има напредък, решението на украинския конфликт ще отнеме повече време от предвиденото, отбеляза Оланд. Той обяви, че местните избори, първоначално насрочени за 18 октомври, ще бъдат отложени, за да бъдат организирани в съгласуваност с контактната група и да няма съмнение в резултатите. Постигнато е споразумение и за достъп на наблюдатели на ОССЕ, както и за оттегляне на лекото въоръжение на Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!