Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започна разследване на нерегламентирания ремонт в джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград

Фото: Марина Бенова

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – джамията "Макбул Ибрахим паша" в града. Ремонтът е бил извършен в края на юли и началото на август тази година.

Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2000 до 10000 лева, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

На 6-и август тази година по сигнал на община Разград за нерегламентиран ремонт в джамията, Окръжната прокуратура в Разград разпореди проверка. Общински служители са установили на място, че в третата по големина джамия на Балканския полуостров, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, строителни работници без разрешение и необходимата документация ремонтират отвътре сградата, паметник на културата. В момента на проверката работниците са полагали циментова замазка на пода и са изградили частично скеле. Обяснението им, че те са наети от лице от Дулово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!