Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пострадалите при катастрофи искат глобите за пътни нарушения да се плащат чрез ПОС терминали

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи
Фото: БГНЕС / Фото: БГНЕС

Плащането на глобите за нарушения на пътя, чрез ПОС терминали ще доведе до промяна в поведението на шофьорите и ще е мярка срещу корупцията. Позицията е на Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Статистиката казва, че след петото, шесто дребно нарушение, ако той не бъде санкциониран, човек е склонен да допуска по сериозни грешки. Точно въвеждането на бързото плащане - плащане без наличие на кешови пари, плащане през ПОС-терминали, спира това поведение. Защото ако пътуваш от София за Бургас и на пътя те спрат 3 пъти и ти вземат 300 лева от кредитната или дебитната карта, пристигаш на морето с едни 1 000 лева минус, следващият път, на връщане, наистина ще си помислиш как да шофираш и с каква скорост. Нещата опират до промяна в законодателството, което не позволява пътните патрулки, примерно, да бъдат оборудвани с ПОС терминали за плащане на момента.

Пътните полицаи вече разполагат с таблети и това дава възможност по всяко време да има информация за това дали на даден шофьор е наложена глоба и дали тя е платена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!