Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция се опасява от нова бежанска вълна заради руските удари в Сирия

Фото: ЕПА/БГНЕС

 Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич заяви, че Турция се опасява от приток на нови мигранти като последица от въздушните удари на Русия в Сирия.

“Въздушните операции на Русия през последните дни създадоха естествен потенциал за нова миграционна вълна,каза той. В Турция пребивават 2 млн. бежанци и евентуален нов приток ще създаде още по-големи затруднения на страната ни”.

Във връзка с изразената от страна на НАТО готовност да защити Турция при последващо нарушаване на въздушното й пространство от руски изтребители,като изпрати военни сили в Турция,Билгич заяви,

Турция засега не е отправяла такова искане към Алианса.Но Турция,която е членка на Нато продължава преговорите с Алианса и партньорите във връзка с увеличаването на способностите й за отбрана. Нарушаването на турското въздушно пространство от два руски изтребителя през миналия уикенд прехвърли сирийския конфликт през границите на НАТО.

Една от опциите,която се обсъжда е връщането отново на батареите Пейтриът в Турция,които преди време бяха изтеглени.

А турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че очакват нова вълна към турските граници от близо 1 млн. мигранти от Сирия заради въздушните удари на Русия на в тази страна.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!