Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

30 станаха жертвите на кървавия атентат в Анкара, броят на ранени достигна 126 души

Фото: ЕПА/БГНЕС

В турската столица Анкара не помнят подобен терористичен акт, като двете експлозии, които потопиха в кръв мирната демонстрация,провеждаща се под наслова труд, мир, демокрация с призиви да се сложи край на конфликта между турската държава и ПКК. За демонстрацията, свикана по инициатива на левите профсъюзи, гражданските организации и прокюрдската демократична партия на народите се бяха събрали хиляди хора на кръстовищете пред анкарската гара, където избухнаха взривовете.

30 души са убити, а 126 са ранени при взривовете, съобщи министърът на вътрешните работи Селями Алтънок. Но има твърдения, че ще има още жертви.

Свързах се по телефона с посланика на България в Анкара госпожа Надежда Нейнски, за да получа информация дали има пострадали български граждани. Специално за БНР тя заяви, че докъм момента няма информация за пострадали български граждани.

Подържаме връзка с външното министерство, изпратили сме запитване, проверяваме  специално има ли или не пострадали български граждани, допълни тя.   

Според турското правителство взривът в Анкара е бил терористична атака.Премиерът Ахмед Давутоглу свика на извънредно  заседание Съвета за национална сигурност. Турският президент Р.Т.Ердоган прекрати програмата си в Истанбул и замина за Анкара.

Говорителят на турското правителство окачестви терористичния акт като провокация, целяща да внесе хаос и страх в страната.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заклейми терористичния акт, като заяви, че всички партии трябва да се обединят срещу терора,тъй като Турция не заслужава това.

До момента, в който предавам тази информация никой не поел отговорност за атентата. Няма и официално съобщение за причината на взривовете. Има твърдения, че е била възпламенена жива бомба, а също, че взривовете са били два, с интервал 15 секунди.

Има съмнения, че атентатът е организиран от екстремисти от терористичната групировка Партия за народно освобождение, Фронт, същата която бе взела за заложник турски прокурор преди няколко месеца и той бе убит. Турската полиция е арестувала лидер на групировката днес.

Американското посолство в Анкара осъди атентата в Анкара. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до Ердоган.

Прави също впечатление, че атентатът в Анкара напомня този в южния град Суруч през месец юли т.г,когато бяха убити 32 души,които също подготвяха мирен протест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!