Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Вече 86 са жертвите в най-кървавия атентат в новата история на Турция

Изключително тежка е равносметката от днешния терористичен атентат в Анкара. Броят на загиналите  достигна 86 души. Това съобщи министърът на здравеопазването Мехмед Мюеззиноглу на пресконференция, а 186 души са ранените. Той изрази опасения, че може да им още жертви.

 Говорителят на турското правителство Йомер Челик заяви, че това е масово убийство, най-жестокото в новата история на Турция.

 Все още не можем да потвърдим дали е предизвикан от жива бомба камикадзе,както твърдят свидетели.Но искам да подчерта,че фактът,че стана в навечерието на изборите показва,че е извършен,за да предизвика хаос и дестабилизация в страната. Без да се конкретизира подсказа, че терористичният акт може да е свързан със сирийската  криза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди остро двойния бомбен атентат.
"Твърдо осъждам това гнусно нападение срещу нашата страна. Най-правилният отговор на тази проява на тероризма ще бъде да покажем нашата солидарност. Нашата държава, всички ведомства работят за изясняване на случая. Уверен съм, че виновниците ще бъдат открити и изправени пред правосъдието в най-кратък срок", се казва в огласеното писмено изявление от президентския кабинет.

Атентатът, който разтърси Турция стана в момент на силно изостряне на напрежението, предизвикано от борбата между турската държава и терористичните атентати на забранената Кюрдската работническа партия, ПКК, които бяха възобновени след като турското правителство прекрати процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем.

Днес обаче ПКК призова бойците си да спрат въоръжената си дейност в Турция преди изборите на 1 ноември.

А от турската прокюрдска Демократична партия на народите смятат, че нейните членове са били конкретна мишена на атентата в Анкара. До този момент никой не е поел отговорност за терористичния атентат.

Турското общество е шокирано от терористичния  акт, валят протести срещу всякакви форми на терор, откъдето и да идват те. В знак на траур бяха отменени всички мачове, спортни срещи и концерти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!