Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Списъкът на възможните извършители на атентата в Анкара е дълъг, смята турски специалист

Фото: ЕПА/БГНЕС

Терористичният атентат в Анкара, най-смъртоносният в новата историята на страната, в който бяха убити 97 души и близо 190 души бяха ранени, разтърси не само Турция, но и света. Той бе извършен в момент на ескалация на напрежението в борбата на турската държава срещу терора на ПКК, от една страна и в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат на 1 ноември. Очакван ли беше такъв жесток терористичен акт и кои биха могли да бъдат извършителите - мнението на специалиста по проблемите на сигурността Харун Йондем, който заяви специално за БНР:

"Смятам, че е много сериозен  терористичен акт, с драматични последствия, много повече от обикновен самоубийствен атентат. Моето мнение е, че е извършен от чужда групировка, много професионално, която е свързана с вътрешни подобни групировки, по всичко личи, че са обменяли информация, координирали са действията. Анализът показва, че извършителите са се концентрирали около една основна цел, а именно да се задълбочи  разривът, който съществува по най-критичните проблеми на Турция".

Според турския специалист, списъкът на възможните извършители е дълъг: може да са джихадистите от ИДИЛ, пряко или индиректно свързана с  чуждо разузнаване групировка, или да е свързан със Сирия. Явно е, че атентаторите са искали да отправят послание за сплашване към Турция, поради това не случайно е избрана Анкара, подчерта той. 

  По думите му анкарският атентат по начина си на извършване наподобява този в Суруч през месец юли т.г, в който загинаха 32 ма души.

  В отговор на въпроса, как ще коментира изявлението на лидера на турската прокюрдска Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, който обвини турското правителство, че е виновно за атентатите, специалистът заяви ”Никоя сериозна държава, а Турция е сериозна държава не би извършила  подобен акт срещу собствените си граждани.Това не е присъщо на Турция, тя е модерна държава, с демократични традиции, многопартийна система, със стабилни органи по сигурността", подчерта той като отхвърли и вероятността изборите на 1 ноември да бъдат отложени заради терористичния атентат.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!