Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Ислямска държава" е главният заподозрян за атентата в Анкара

Фото: БГНЕС / Фото: БГНЕС

"Ислямска държава" е главният заподозрян за извършител на терористичния акт в Анкара вчера, при който загинаха 95 души, а над 250 души бяха ранени в опит да проведат Марш на мира.

Това заяви турски отговорен представител, който потвърди версията на разследването. Представителят подчерта, че това е най-смъртоносната терористична атака, която няма аналог в републиканската история на Турция. По думите му експлозиите са били две и от двама атентатори-самоубийци, като е идентифициран единият.

Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ заяви, че са загинали 128 души, но тази информация не се потвърди от властите засега.

Турската полиция е арестувала група от 21 души в Измир и Кония, които са заподозрени членове на Ислямска държава и се предполага, че са замесени в организирането на атентата.

Междувременно очевидец, оцелял от трагедията твърди, че видял наблизо младеж, който носел със себе си подозрителна чанта малко преди взрива. Ако се докаже, че е вярно, това подсилва подозренията за занижени мерки на полицията при пропускането на участващите във вчерашната проява. Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ обвини правителството, че не е предотвратило вчерашния атентат.

В Турция продължават да пристигат отзиви от цял свят. Папа Франциск изрази болка и негодувание във връзка с кървавия атентат в Анкара.

Китай е предупредил своите граждани да не пътуват в Турция заради атентата.

Турският премиер Ахмед Давутоглу и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу проведоха среща днес с цел сваляне на напрежението в обществото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!