Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция ще търси с Русия и Иран мир в Сирия

| обновлено 12.10.15 15:00
Фото: ЕПА/БГНЕС

Турция иска разговори с Русия и Иран за съвместно търсене на политическо решение на кризата в Сирия, но няма да легитимира сирийския режим в международните отношения, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. В телевизионно интервю той отбеляза, че руските въздушни удари по сирийските градове Идлиб и Алепо може да предизвикат нов наплив от бежанци към Турция. Руските бомбардировки срещу сирийските бунтовници, подкрепяни от САЩ и Турция, подпомагат проправителствените сили, които от понеделник са в настъпление в Сирия.

Джихадистката група „Ислямска държава“ е основният заподозрян за атентата, който в събота отне живота на 97 души в Анкара. Това заяви Давутоглу по повод разследването на двойния атентат в Анкара:

 От известно време започна да се отделя голямо внимание на дейността на ИД, на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и на Революционната партия и фронт за освобождение на народите, които притежават потенциала за извършване на атентати. Ако се съди по начина на извършване на атаката, смятаме че разследването срещу ИД е приоритетно. Но до неотдавна т.н.наречената терористична групировка "Безсмъртните" преди време се използваше от ПКК за извършване на тероритични атетати, техни хора бяха изпратени в Турция. Някои от тях са на нашето полезрение, знаем че други имат международни връзки. Също и лявоекстремистката ДХКП-ДЖЕ е известна със самоубийствените атентати, които извърши в Турция. Всички тези възможности се разследват. Аз не мога тук да разкрия всички детайли от разследването, но мога категорично да кажа, че става дума за атентат на камикадзе, имаме много сериозни данни за това, разследват се ДНК данните на останките от атентаторите. Става дума за двама самоубийци атентатори, разследването силно се доближи до идентифицирането им, както и до това как са били пренесени бомбите до мястото, как са били направени и други детайли.

Турският премиер изключи вероятността да бъдат отменени заради атентата парламентарните избори. Те ще се състоят на 1 ноември, каза той и в това не трябва да има никакво съмнение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!