Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Турция днес погребват жертвите на атентата от събота в Анкара

Фото: ЕПА/БГНЕС

В Турция днес погребват жертвите на атентата от събота в Анкара - най-смъртоносният и най-жесток терористичен акт в републиканската история на Турция, в който загинаха 97 души досега. Десетки хора второ денонощие стоят пред болниците, където има над 250 ранени, а според неофициални източници са близо 500.

Цялата страна е в траур, от всичките 81 области на страната се сипят възмущения срещу терора, придружени с протести, голяма част са  насочени към правителството и държавния глава. В Анкара днес се състоя внушителен възпоменателен митинг, в който участниците приканиха към оставка отговорните.

Носителят на Нобеловата награда за литература Орхан Памук остро разкритикува президента  Реджеп Тайип Ердоган, когото обвини в “сметки” по отношение на кюрдите.

Изборното поражение вбеси Ердоган, тъй като кюрдите не му дадоха гласа си за неговия проект за президентска република, затова правителството и армията решиха да подновят войната срещу кюрдското движение и бомбардират заедно с халифата, заявява Орхан Памук пред италианския вестник "Република".

Говорителят на управляващата ПСР Йомер Челик обаче заяви, че целта на атентата била да дестабилизира страната и да се попречи на провеждането на изборите. Той подчерта също, че са били взети допълнителни мерки за сигурност.

Атентатът задълбочи още повече разслоението в турското общество на базата на етнически, верски, сектантски и политически проблеми.

Анализатори изразяват опасения от възможността за избухване на гражданска война между турци и кюрдите.Напрежението се подсилва от разнобоя между политическите лидери. Ахмед Давутоглу например отказа да се срещне с прокюрдския лидер Селяхаттин Демирташ.

Според Демирташ загиналите в смъртоносната атака в събота са 128 души, но тези данни не се потвърдиха от официални източници.

 

 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!