Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Иран бойкотира Франкфуртския панаир на книгата

Иран бойкотира Франкфуртския панаир на книгата, който е най-голямото международно литературно изложение в света. Тази сутрин Иранското посолство е съобщило, че правителството на Иран се е отказало от националния си щанд като протест срещу изява на британския писател Салман Рушди.

Британският писател от ирански произход Салман Рушди откри вчера пресконференцията, която предхожда отварянето на Панаира за посетители. Писателят от години се крие строго охраняван заради фетва, издадена от иранските религиозни власти.

Директорът на Панаира Юрген Бос каза, че съжалява за изтеглянето на Иран и се надява тазгодишното отсъствие на страната да е само "кратко прекъсване". Той добави, че свободата на словото не е нещо, за което може да се преговаря. Именно свободата на словото е тазгодишното мото на Панаира, което е породено от атентатите срещу "Шарли Ебдо" в Париж и ситуацията в Украйна.

На Панаира на книгата във Франкфурт ще бъдат представени 53 съвременни български писатели. Общо 7200 изложители ще покажат свои книги.

Един от важните моменти на Панаира ще бъде връчването на 18 октомври на Наградата за мир на Германските книжари, която тази година е спечелена от немския писател от ирански произход Навид Кермани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!