Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оперната певица Цветелина Василева:

Романтиката е това, което прави човека по-добър

Цветелина Василева
Фото: theatre.art.bg
Наричат я сопрано кинжал, когато безстрашно атакува кастинга за операта "Шарка" (фестивалът "Уексфорд'96"). Това е звездният миг, отворил вратите на световните сцени пред талантливата Цветелина Василева.
Момичето от Етрополе влиза в елитния оперен свят, без дори да мечтае за този жанр. Като малка свири на акордеон в читалището, а после вярва, че животът й ще бъде подчинен на естрадата и пее хитовете на Лили Иванова. По света обаче забелязват дарбите й без връзки. Още при дебюта си в Сан Франциско, млада и неопитна, Цветелина налага своята Леонора в постановката на "Трубадур". Тя е само на 26, но вярва на интуицията си. Бързо изгряващата звезда покорява "Ковънт Гардън" на 29. Често я сравняват с Райна Кабаиванска, но като всяка звезда Цветелина свети със собствена светлина. Желан гост е в Сан Франциско, Балтимор, Детройт, Чикаго, Хюстън, Торонто. По покана на варненската опера Цветелина Василева дебютира в ролята на Адриана Лекуврьор в премиерата на едноименната опера от Франческо Чилеа в Опера в летния театър на Варненско лято 2015.

След почти трийсет години меломаните в София ще имат възможност тази вечер да видят "Адриана Лекуврьор" и на сцената на Националната ни опера, в спектакъла на Варненската опера.

Как се чувства Цветелина Василева в ролята на Адриана? Каква е нейната интерпретация? Както и как обича да си почива? Кои са любимите й места в София? Какво й носи радост в ежедневието?

Чуйте интервюто на Даниела Бенишева с оперната прима Цветелина Василева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!