Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Берлин е готов на финансово "облекчение" спрямо Гърция, ако Атина приеме повече бежанци

Алексис Ципрас и Ангела Меркел

Берлин е готов на финансово "облекчение" спрямо Гърция, ако Атина приеме повече бежанци. Това твърди германското икономическо сп. "Виртшафтсвохе". Същевременно гръцкият премиер Ципрас поиска повече подкрепа от Германия за справяне с бежанския проблем.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил на германския канцлер Ангела Меркел, че страната му се нуждае от финансова помощ за справяне с миграционната криза. Това пише германският вестник „Билд", позовавайки се на гръцки правителствен източник.

Според изданието Ципрас и Меркел са провели 40-минутен телефонен разговор в сряда вечерта, по време на който гръцкият премиер е посочи, че страната му се нуждае от "техническа и финансова помощ", за да приема бежанци на островите Лесбос, Родос, Кос, Самос и Хиос.

Германското правителство има интерес да подпогне Атина, за да  задържи тя колкото се може повече бежанци на своя територия и да не ги пропуска към вътрешността на Европа, потвърждава и германското списание „Виртшафтсвохе”. Според него Берлин бил готов да подпомогне финансово Гърция, ако тя увеличи ангажиментите си за решаване на бежанската криза. Германското правителство можело да намали някои изисквания, свързани с програмата за Гърция, в замяна на ангажимент страната да приеме повече бежанци.

От началото на годината в Гърция са пристигнали около 400 хиляди бежанци и мигранти, много от които по море от Турция. Желанието на повечето от тях е да се насочат към други страни на ЕС и най-вече към Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!