Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди привърженици и противици на антиислямското движение ПЕГИДА се събират на мащабен митинг

Фото: Елена Трифонова

Полицията в Дрезден очаква днес десетки хиляди привърженици и противници на на антиислямското движение ПЕГИДА да се съберат на мащабен митинг по повод първата годишнина от създаването му.

Лидерът на ПЕГИДА Луц Бахман призова хората си на нова голяма демонстрация в Дрезден по случай първата годишнина на движението, а канцлерът Ангела Меркел помоли хората да не следват онези, чиито сърца са изпълнени с омраза.

На юбилейната демонстрация се очаква пристигането и на голям брой симпатизанти или противници от други държави. Движението на Европейските патриоти срещу ислямизацията на Запада (на немски ПЕГИДА) бе основано на 20 октомври 2014 г. в столицата на провинция Саксония.

Първоначално то обедини крайнодесни и футболни хулигани, които излизаха по улиците, за да протестират срещу имиграцията в Германия въобще. 

Първият си възход то отбеляза след атентата срещу френското списание „Шарли Ебдо”. Тогава ПЕГИДА събра под знамената си 25 хиляди души. Заради междуособици вътре в ръководството обаче то бързо започна да губи популярност и през последните месеци събираше едва по няколко стотин души на редовните си понеделнишки митинги.

От тази есен обаче ситуацията се промени рязко, след като Германия отвори врати за бежанци на 4 септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!