Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тази вечер в зала "България" "Отело" в концертно изпълнение

Красимира Стоянова: Сценичната треска е задължителна. Артистът има гигантски респект от публиката

Фото: www.krassimira-stoyanova.com

Тя е родена във Велико Търново, учила е пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а на 17 май 1995 г., дебютира в Софийската опера като Джилда в "Риголето". По-нататък всичко тръгва като в приказките. След няколко роли в Софийската опера и участия в турнета, през 1998 г., тя е поканена от директора на Виенската щатс опера, за да изпълни Микаела в "Кармен". Веднага след това сключва постоянен договор с прочутия оперен театър. Така започва световната й кариера. Меломаните вероятно се досетиха, че името на оперната прима, за която говорим е Красимира Стоянова. За двайсет години на сцената тя е пяла на най-престижните сцени: Метрополитен опера в Ню Йорк, Националната опера в Хелзинки, Тел Авив и театър "Колон" в Буенос Айрес, в оперите във Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро, "Ковънт гардън" в Лондон, театър "Лисео" в Барселона, Баварската опера в Мюнхен, Залцбургският фестивал.

Най-големите диригенти я канят за солови партии в Реквиема на Дворжак и Деветата симфония на Бетховен.

През 2007 г. тя беше обявена за "Музикант на годината" от предаването "Алегро виваче" на БНР. През 2009 г. на церемония във Виенската щатсопера Красимира Стоянова бе удостоена с титлата "камерзенгерин" - най-високото отличие, което се присъжда в Австрия на оперни певци.

Тази вечер почитателите й, които са успели да си закупят билети, ще могат да я видят и чуят в концертното изпълнение на "Отело" в зала "България. Съпроводът е на Симфоничния оркестър на Бълргарското национално радио под диригентската палка на маестро Георги Димитров.

Даниела Бенишева разговаря със световноизвестното сопрано за партньорството на сцената, за страха от сцената, но и за респекта от публиката и за обмена на енергия, който предизвиква "експлозия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!