Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Ръководителят на дружеството "Софийска вода" Бруно Рош е задържан в Румъния, съобщава, като водещо заглавие, вестник Труд. В периода 2008-2013 година Рош е бил начело на букурещката водоснабдителна компания, след което идва в София. Сега е поставен под съдебен надзор за 60 дни от румънските прокурори. Докато е бил в Букурещ, цената на водата е повишена със 125%. За да няма санкции и разследвания за поскъпването, Рош е разрешил да се дават подкупи на румънски политици за над 12 милиона евро. Разследването в Румъния обаче нямало да попречи Рош да продължи да управлява "Софийска вода".

Водещото заглавие на 24 часа е цитат на Световната здравна организация, която оповестява, че "Шунката и беконът са канцерогенни". Пържолата също е опасна. Затова е добре да се ядат до 500 грама червено месо на седмица. Специалистите от СЗО са открили, че консумацията на преработено месо като шунка и бекон, дори и в малки количества, повишава риска от онкологични заболявания. Това е заради оцветителите, консервирането и осоляването на месните продукти. Телеграф и Стандарт допълват, че консумацията на бекон и наденици носи на организма същите вреди като цигарите и алкохола. Новинар пише: "Включват месото сред храните, причиняващи рак".

В интервю за Дума, Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите, коментира: "Прави се опит за анатемосване на българския бизнес". Става дума за предложения данък "вредни храни", който, според Кукушева, ще бъде платен от най-бедните у нас. Тя прогнозира, че този данък няма да бъде приет от законодателите. Министърът на земеделието Десислава Танева смята, че можем да се храним здравословно и без да плащаме данък "вредни храни". Тя е цитирана от Стандарт, където в интервю, Танева съобщава, че програмата за финансиране на проекти в рибарството ще бъде отворена в началото на 2016 г.

 

Друга обща тема за днешните вестници е идеята на Министерството на образованието за удължаване на учебната година. Сега съобщава на челно място, на първа страница: "Просветното министерство предлага по-дълга учебна година", първокласниците ще учат с три седмици повече, а петокласниците - с две. "Режат лятната ваканция" за децата от първи до седми клас", е водещото заглавие на Телеграф. "Удължават учебната година с до 3 седмици", допълва Стандарт. Според Труд и Монитор учебната година ще е удължена и за осмокласниците от следващата година.

По повод друга идея на образователни експерти - часовете по музика да отпаднат в програмите от осми до десети клас, главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев казва в интервю за вестник Сега - "В последните 25 години се прави всичко възможно да се руши културата ни."

Съботният очерк в 24 часа е посветен на подготвяния от земеделското и екоминистреството нов регламент за добив на дървесина за огрев. Ще се позволява сеч само до май месец и ще се стимулира ползването на екогорива.

Всички днешни вестници напомнят, че довечера трябва да върнем часовниците си с един час назад, защото от 4 ч. през нощта срещу неделя се връщаме към нормалното часово време. Това означава и че ще спим с един час повече.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!