Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на чуждестранния печат

Германската социалдемократическа партия се противопостави на предложението на Съюза между Християндемократическия и Християнсоциалния съюз за създаване на транзитни зони за регистрация на бежанци, пише националният всекидневник Цайт. Вътрешният министър Томас де Мезиер представи първия проект за обособяване на специални зони в началото на октомври. Християндемократите се надяват така да наложат по-стриктен контрол на имиграцията.

Месец след като държавите от Европейския съюз се съгласиха да разпределят солидарно 160 хиляди бежанци, за да отслабят натиска върху Гърция и Италия, настанените по приетата схема са по-малко от хиляда, коментира британският Telegraph.

Това означава, че Общността е изпълнила едва половин процент от поставената цел за разместване на търсещите убежище от близкоизточните конфликти. Европейските държави ще бъдат изправени пред правни действия, ако не приемат своя дял от бежанци, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Китай намали основните лихвените проценти за пети път тази година като част от усилията на правителството да ограничи забавянето на икономическия растеж и изтичането на капитали, пише британският вестник The Financial Times. Китайската икономика отчете най-слабия си ръст от шест години насам - 6,9% през третото тримесечие. Тези данни предизвикаха тревога за състоянието на втората най-голяма икономика в света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!