Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българските изселници в Турция не проявяват интерес към референдума, но от българската общност казват "ДА"

Българските изселници в Турция не проявяват интерес към референдума

В Турция първоначално се предвиждаше да бъдат разкрити 21 избирателни секции за националния референдум,на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване.

Но по искане на МВнР секциите бяха съкратени на 7, по две в посолството на България в Анкара, в генералното консулство в Истанбул и консулската канцелария в Бурса и една секция в генералното консулство в Одрин.

Мотивът за това решение е  "съображения от техническо естество”, което включва съображения за сигурността на секциите, осигурявана от турската страна.

Турските власти въведоха допълнителни мерки по сигурността след бомбения атентат в Анкара, в който загинаха 102.души. Поради съображения за сигурност, секциите на референдума няма да се обслужват от служители, които на предишни избори бяха изпращани от България, а от консулски служители и активисти на местни изселнически организации.

Турция всъщност е страната с най-голям брой български гласоподаватели.За сравнение ще посоча,че на парламентарните избори през 2014 г. бяха разкрити 136 места за гласуване,на които гласуваха над 38 х.души,но се смята,че гласоподавателите български изселници са няколко пъти повече.

Освен изселниците, които са основната маса гласоподаватели, главно в Истанбул, има българска общност, а също много български граждани, които работят тук и студенти, които учат в турски университети.

Организациите на българските изселници в Турция, които не са малко, на предишните парламентарни и президентски избори организираха подаването на заявленията за образуване на секции,ангажираха се с логистична и всякаква подкрепа практически по  гласуването на изселническия електорат, но сега положението е различно, няма участие и съответно интерес от тяхна страна. Подадени са били само 40 броя заявления за гласуване.

  Ефраим Камбероглу, председател на Дружеството за сътрудничество и култура на балканските турци в Авджълар, компактно населен с български изселници район на Истанбул, с когото разговарях каза, че били уведомени от консулските служители за референдума, но предвид на предстоящите в Турция парламентарни избори на 1 ноември нямат възможност за оказване на логистично и административно съдействие.

 А според председателя на друго Дружество-Бултюрк, в което са обединени главно изселили се след 1992 г. български турци Рафет Улутюрк, причината за липсата на интерес е в слабата, недостатъчната подготовка.   

Тук хората не знаят,но за да знаят трябва да се работи с тях. Референдумът е различен от парламентарните или президентските избори. На тях идват представители на политическите партии, работят с хората.Но когато става дума за референдум като сегашния,няма активно участие и заинтересованост и от страна на политическите сили, така е в България, така е и у нас.

Въпрос:Знаете ли каква е темата на референдума, за какво ще се гласува, има ли значение за тукашния електорат ?

Естествено, този референдум е да се даде възможност за електронно гласуване, това и за нас е важно, за да можем да гласуваме оттук, по места, но трябва да се обясни на хората значението на това, да се направи повече разгласяване. Хората дори не знаят, че в Истанбул ще има секции за гласуване.

Няма организация, защото няма интерес от страна на политическите сили. На парламентарните избори идват хората на ДПС, на ГЕРБ, работи се с хората тук, но сега за референдума не се споменава нито по телевизиите, нито по вестниците, че ще има такъв референдум.

Докато сред изселниците няма желание да участват в референдума, подчертано има интерес сред членовете от общността на православните българи в Истанбул, онези от тях, които имат българско гражданство, разбира се, а също сред българските граждани, които работят и живеят в мегаполиса заедно със семействата си, студенти, които учат тук. Ще гласувате ли на референдума, ако да, защо, какво е значението на този вот,е въпросът ми  към Сийка Чирпанова от българската общност в Истанбул...

Да,разбира се,че ще гласувам,защото оценявам,че този вот е важен особено за гласоподавателите, които живеем в чужбина. Смятам, че електронното гласуване ще улесни особено гласуването на българите в чужбина, считам, че по този начин освен улеснение,ще се увеличи и боят на гласоподавателите,които живеят извън България.

Вие къде ще гласувате,разясни ли ви се как ще става практически гласуването

Аз специално ще гласувам в секцията в българското генерално консулство в Истанбул.Специално при мен не са постъпвали някакви материали във връзка с референдума.Но сме запознати тук в общността от служителите в консулството, каква е целта на референдума и как ще се гласува, но подкрепям идеята на референдума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!