Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Художникът Янис Нику и скулпторът Никола Колев с експозиция „От фантазията към действителността”

| обновлено 29.10.15 12:37 БНР Новини
Фото: „Арт Рентал“

На 22 октомври, в галерия „Тауърс” в София, бе официалното откриване на съвместната изложба на талантливия български скулптор Никола Колев и на най-продавания гръцки художник Янис Нику. Освен това, че са женени по любов за дами, които също рисуват, двамата ги свързва и стила, в който творят, т.н. магически реализъм.

Магическият реализъм е една нова форма в мечтателното изкуство, казва Янис Нику, който е бил ученик на големия гръцки художник Янис Моралис. В творбите се представя едно метафизическо измерение, творчеството набляга върху фантастичното, но са спазени основните елементи като план, композиция, цвят. Артистът не може да прави каквото си иска, правилата се спазват стриктно.

Янис Нику (вторият от дясно) на откриването на изложбата.
За Янис Нику изкуството е удоволствие. Чрез него той се изразява, раздава се и намира спътници по пътя към постигането на своите визии. Така Янис, преди година и половина, среща Никола Колев. Техен общ познат, който е виждал творби и на единия, и на другия предлага да ги запознае и те наистина си допадат. В тяхната тематография може да се проследи една обща линия и двамата пресъздават ангели и коне. Следва обща изложба в Лондон, а днес Никола покани Янис в България.

Най-нормалното нещо е да поканиш съседа си, казва творецът на грациозни и подвижни, одухотворени парчета метал. Поканих Янис, за да научим нещо повече за гръцката душевност. Имаме общи цикли, но и различното ни помага, защото виждаме едни и същи неща от различни ъгли, различният ни пластичен език ни допълва и създава хармония.

Скулпторът Никола Колев
Никола Колев харесва галерия „Тауърс”, защото е светла, лъчезарна и предразполага към добра експозиция. Освен това залата беше пълна – приятели, хора на изкуството, официални гости.

Най-голямата награда за един творец е пълната галерия, споделя скулпторът, това те прави щастлив, дава ти сили да помечтаеш, да получиш емоционален заряд, за да работиш. Зад едно произведение на изкуството се крият безкрайно много усилия, много денонощен труд, то е като да създадеш едно дете, като любовен танц, изливаш душата си, превръщаш едно парче метал в говорящо, едно платно в дишащо, това е изключително трудно.

Никола Колев се занимава със скулптури от 30 години. Той споделя, че изкуството е неговият живот. Още като дете непрекъснато нещо е драскал и моделирал. Съдбовна е срещата му с професора по дърворезба от Художествената Академия Кънчо Цанев. Съученик го води у тях да му покаже количките си, а той се захласва по резбованите тавани и ракли. Когато се прибира удома осъзнава, че си е забравил шапката и якето и заявява на родителите си, че ще стане „като на Роби баща му”.

Днес той е зрял творец, който е осъзнал тайната на завладяващото изкуство.

Целта е да създадеш един силует, който да привлече вниманието на зрителя, да го накараш да пристъпи към работата ти, да се доближи до нея, да я обиколи и ако можеш да го накараш да я пипне, тогава работата е добре свършена.

„Многото думи са бедност”, гласи една гръцка поговорка, която е любима на художника Янис Нику и той ни прикани да видим картините му защото говорят сами за себе си. Българската публика може да се възползва от поканата до 16 ноември и да ги разгледа – по съвет на автора – без предрасъдъци, тъй като вече границите са паднали и ние сме едно.

България е нова в ЕС и  нейната перспектива представлява интерес, казва Янис Нику за страната ни. – Отварят се нови хоризонти, появяват се нови идеи, светът се променя, България няма нищо общо с това, което беше преди 30 години, тя е една нова страна и ми харесва.

Снимки: „Арт Рентал“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!