Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Китай отмени политиката за едно дете на семейство

| обновлено 29.10.15 16:19
Фото: ЕПА/БГНЕС
Китай реши да отмени политиката на едно дете. В изявление на управляващата Комунистическа партия в Пекин се казва, че на семействата вече ще се разрешава да имат по две деца.

От началото на 50-те до началото на 70-те китайското население се удвоява до близо 1 милиард души, следвайки постулатите на Мао Дзе Дун. Великият кормчия е вярвал, че повечето хора правят Китай по-силен. Много бързо става ясно, че повечето хора всъщност създават непредвидени икономически и социални трудности. Различните ограничения са обявени през 1978-а година и официално въведени след две години. Комисии за семейно планиране са въведени на всяко ниво на администрацията, които регистрират и инспектират спазването на правилата. Политиката на едното дете, всъщност има множество изключения, като например за етнически малцинства, семейства, които живеят в провинцията, и родители, които са единствени деца. Като цяло ограниченията се налагат най-стриктно в най-населените райони на
страната. Двойките, нарушили забраната, се наказваха с глоби, уволнения или принудителни аборти, припомня Юен Ву.

Сега, когато е възможно да имаш второ дете, хората ще имат избор - да го създадат или не. Мисля, че ще има доста горещи спорове в цялата страна, но новината е добра.

Независимо от множеството критични мнения, американският независим център Пю отчита, че през 2006-а година 76% от китайците подкрепят политиката. Предполага се, че над 400 млн. бебета не са родени поради въведените ограничения. Политиката понякога е налагана с насилствени стерилизации, аборти и заплахи. Ограниченията също драстично намаляват броя на младите хора, които могат да работят и подкрепят бързо застаряващото китайско общество.

Много експерти коментират, че отмятана идва твърде късно. Икономическите трудности при отглеждането на деца съществено ограничават семействата, които искат да имат повече от една рожба.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!