Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Съдът отложи избора на нов ректор на Стопанската академия в Свищов

Фото: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

Решение на Административния съд във Велико Търново доведе до спиране на Общото събрание в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в град Свищов, с което трябваше да започне процедурата за избор на нов ректор на висшето училище.

Административният съд е уважил жалбата на професор Теодора Димитрова срещу заповедта на служебния ректор на академията професор Иван Върбанов за поименния състав и провеждането на общото събрание при висящи дела. Това наложи да спра провеждането на общото събрание, насрочено за 2 ноември, съобщи професор Върбанов и допълни, че ще атакува решението на магистратите във Велико Търново пред Върховния административен съд.

През месец май за ректор на Академията бе избрана професор Теодора Димитрова. По жалби за нелегитимност на този избор бяха образувани няколко дела в административния съд във Велико Търново. След сигнали за нарушения при вота министърът на образованието и науката професор Тодор Танев назначи служебен ректор и му възложи да проведе нови избори. Министерската заповед обаче беше атакувана пред Върховния административен съд. Повечето от делата по сложния казус с ръководството на академията не са приключили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!