Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Дойче банк с глоби за стотици милиони

Дойче банк лого

Най-голямата германска банка Дойче банк трябва да плати 258 милиона долара обезщетение на САЩ заради многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран.

Освен рекордната глоба Дойче банк се е съгласила и да уволни шестима от своите сътрудници, отговорни за финансовите операции с ембарговите държави. Освен това тя ще допусне външен наблюдател, който ще следи дали се спазват законите за санкциите. В замяна на това американските власти ще преустановят наказателната си процедура срещу най-голямата германска банка. Тя ще плати и две глоби – 200 милиона долара на Нюйоркския финансов надзор Ди Еф Ес и още 58 милиона долара на Федералния резерв.

Според разследванията на американците служители на Дойче банк са извършили 27 200 транзакции с ембаргови държави в периода 1999-2006 г. Те са работили с държави като Либия, Сирия, Мианмар, Иран и Судан – всички те са в забранителните списъци на САЩ и ЕС. Освен това шестима души от банката са заподозрени в непозволени сделки и дори пране на пари от Русия.

Дойче банк не е първата голяма банка, която САЩ наказват за нарушения на емабргова политика. За последните три години различни финансови институти са платили общо 9 милиарда долара глоби за нарушения на ембарго. Сред тях са френските Кредит Агрикол и БНП Париба, както и германската Комерцбанк. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!