Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Депутатите забраниха остъкляването на балкони и частичното саниране", пише вестник "Сега". Приетите на първо четене промени в Закона за управление на етажната собственост улесняват широко рекламираната, но неуспяла досега програма на правителството за саниране, коментира изданието и добавя: "Промяната ограничава правата на всеки собственик на апартамент, защото, ако той не желае да участва в обновяване на сградата, ще бъде принуден от кмета на района със заповед."

"Монитор" допълва, че, освен краят на остъклените балкони, е дошъл краят и на малките магазинчета по първите и партерните етажи тип "клекшоп". Управителният съвет на блока ще решава с 50 плюс един от гласовете на собствениците за ремонти и други въпроси, засягащи общата собственост.

"Неочаквана новина - докладът за грабежа в КТБ - тайна, клаузи в договора с разследващата компания го правели поверителен, информира вестник "Труд". И депутатите нямат достъп до документа. Министърът на финансите Владислав Горанов е уверил, че ще се търси възможност поне част от информацията да бъде представена на обществеността.

Повечето днешни вестници отделят място на първите си страници за убийството в двора на училище в Сливен.

"Мъж уби 15-годишна от любов...", пише "24 часа".

"Ревнивец закла ученичка...", е на първа страница на "Новинар".

"Стандарт" пише: "Клане в училище".

"Телеграф" допълва, че става дума за любовен триъгълник.

"Монитор" информира за недоволство сред таксиметровите шофьори по повод подготвяна от депутатите промяна за данъчното им облагане. Вместо досега плащания данък "печалба", те се връщат към патентния данък. Общините ще определят размера му в рамките от 400 до хиляда лева. Таксиметровите шофьори не са доволни от факта, че данъкът ще е фиксиран, независимо колко им е печалбата.

"24 часа" предлага коментари за изминалата първа година от второто правителство на Борисов. Социологът Мира Радева смята, че страната се е стабилизирала, въпреки че все още сърбаме попарата на КТБ. Финансистът Емил Хърсев подчертава: "Има напредък по всички икономически показатели", а анализаторът Тихомир Безлов отчита, че напрежението в обществото е намаляло, но напомня, че реформите в здравеопазването и в МВР все още не са се състояли.

"Румяна Бъчварова играе най-мъжки в сагата с полицейския протест, Борисов я избра, за да спре милиционерските номера в МВР", коментира екип на "Стандарт".

Политологът проф. Антоний Тодоров, в интервю за "Дума", анализира политическата ситуация у нас след изборите. Според него, най-сериозният въпрос, който трябва да обсъждаме, е това, че вече няма твърди поддръжници на партиите. "Стогодишната история не е гаранция за още 100 години", казва той по повод бъдещето на БСП.

"Наднорменото тегло отключва опасни заболявания, пълните деца дишат трудно", предупреждава диетоложката професор Донка Байкова в интервю за "Новинар".

"Зимата ще е топла като пролет", пише, на първа страница, "Труд". Според метеоролога Петър Янков, повече сняг ще има през февруари и март.

"Телеграф" информира, че по Коледа и Нова година ще имаме по четири неработни дни, а догодина предстоят пет ваканции по различни празници.

Седмичниците "Банкер" и "Капитал" са с водещи теми, съответно, "Оглушително мълчание за "Виваком" и "МВР-биещото сърце на партиите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!