Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Невръстни момичета търсят помощ на горещата телефонна линия за деца, защото родителите им ги предлагали за женитба срещу пари.Това е основната тема на днешното издание на "Телеграф". Експертите, които приемат обаждания на горещата линия за деца, са пояснили, че получават такива обаждания от различни места в страната и че ранните бракове никак не са малко.

Експерт от военното министерство е съобщил за "Труд", че министър Ненчев ще купува изтребители за авиошоу,а бойните ни самолети ще са без бомби и ракети заради недостиг на пари.

"Бюджетът губи между 4 и 5 милиарда лева от невнесени данъци", съобщава в интервю за "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той смята, че трябва да се въведе одит и на приходите от акцизи.

В друго интервю, на депутата Емил Димитров-Ревизоро, в "24 часа", става ясно, че предложените промени в Закона за акцизите не засягат хора с казани за варене на ракия в личните им стопанства и които варят ракия до 500 литра. Това уточнение е заради безпокойства на много хора, основно от селата, които произвеждат сами ракия и вино.

По повод предложеното обсъждане на нови програми за учениците, бившият просветен министър Сергей Игнатов съветва в интервю за "Монитор": "В пети клас трябва да се учат българските победи, а не история на античността." Той препоръчва и обучението по литература да включва и публицистиката на Христо Ботев.

"Догодина отпадат лимитите за болниците", пише "Сега" на първа страница. Ограничения няма да има обаче само ако няма и преразходи. Това е записано в проектобюджета на Здравната каса. Решението ще влезе в сила от 1 април, ако бъде прието.

"Монитор" предлага собствено разследване за поредното източване на социалната система от хитреци, представящи се за инвалиди. Те представят фалшив документ за престой в болница с тежка диагноза, след което се възползват от присъдената им инвалидност и си вземат, например, безплатен мобилен телефон, докато хора с реални здравни проблеми чакат месеци наред да бъдат освидетелствани за инвалидна пенсия и социални придобивки.

"Над 60 на сто от шосетата са в дупки и кръпки", пише "Сега". Данните са от анализ на Стратегията за пътна инфраструктура за периода 2016-2020 г., приета от правителството.

"Багери бутат басейни в Русалка", съобщава "Стандарт". Днес, в курорта, започва принудително събаряне на бар с басейни, собственост на семейство Баневи. Операцията трябва да завърши до 20 ноември, уточнява публикацията.

Всички вестници днес отразяват вчерашното развитие на конфликта полицаи-правителство.

Според "Дума", властта клекна пред гнева на полицаите. Служителите на реда остават недоволни, ще протестират и в четвъртък.

"Земя" прогнозира, че страните в конфликта са се върнали в изходна позиция.

"24 часа" допълва, че започват нови преговори между правителството и синдикатите.

По повод продължаващите преговори, "Капитал дейли" коментира: "Заявката за реформи само със съгласието на синдикатите я обрича, тъй като е ясно, че никой няма да иска да загуби привилегиите си, а и правителството няма да е толкова смело на фона на стачната готовност на полицаите.

"Новинар" предупреждава от първа страница: "Готвенето с растителни масла води до рак" и съветва храната да се пържи в свинска мас, масло, зехтин или в кокосово масло. Изданието цитира учени от Великобритания, но никой от тях не предупреждава за вредата от пърженето на храната.

В репортаж за посещението на вселенския патриарх у нас "Стандарт" пише: "Вартоломей ни праща Чудодейна Богородица" за възкресение Христово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!