Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КТ "Подкрепа": Спешно трябват 150 млн. лева за "Мини Марица-изток"

Фото: Венелина Попова

Ако не се намерят спешно 150 милиона лева за заплати и осигуряване на добива на въглища през есенно-зимния сезон в „Мини Марица изток“, държавата е заплашена от режим на тока. Това предупредиха от КТ „Подкрепа“ след заседание на Националния стачен комитет на синдиката в централата на въгледобивното дружество в Раднево. Има опасност България от износител да стане вносител на ток. Проблемите са финансови, структурни и законодателни, твърдят от миньорската федерация „Подкрепа“. Синдикалните лидери от миньорската федерация настояват за среща с премиера Бойко Борисов


"Мини Марица-изток“ дължи 80 милиона лева на контрагенти, а има да получава около 380 милиона от централите. От ремонтната програма за 66 милиона лева са изпълнени едва дейности за 26 милиона, а от 130-те милиона инвестиционна програма са усвоени само 23 милиона лева. На този етап не е възможно авансово плащане на въглища от централите, тъй като това не е залегнало в търговските им договори с „Мини Марица-изток“. Трябва да се намали и добива на въглища до 27 милиона тона годишно и да се подобрят дейностите по разкриването им. 


От Националния стачен комитет са категорични, че нямат намерение да свалят правителството, но Владимир Топалов каза пред "Хоризонт" каза, че ако спре въгледобивът, миньорите няма да работят без пари. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!