Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Терористичните атентати в Париж сложиха отпечатък върху Срещата на Г-20

Реджеп Тайип Ердоган
Фото: ЕПА/БГНЕС

Терористичните атентати в Париж сложиха отпечатък върху Срещата на върха на лидерите на групата на Г-20, която започна днес в турския средиземноморски курорт Анталия Белек.

При откриването турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е домакин на форума, прикани лидерите на 20-те най-развити икономики в света да запазят минута мълчание със ставане на крака в памет на жертвите от терористичните атаки в Париж.

Атентатите в Париж са удари не само срещу Франция или Турция, но и срещу цялото човечество, заяви преди това американският президент Барак Обама, който се срещна с турския президент Ердоган.

Готови сме да направим всичко, което зависи от нас, за да бъдат предадени на правосъдието извършителите на тези престъпления. Турция е важен съюзник в сирийската криза, а също и в борбата срещу ИДИЛ. Турция и турският народ приютяват 2,5 млн. бежанци.Това е много тежко бреме. Обсъдихме какво може да направим за облекчаването му.

В словото си при откриване на Срещата на върха турският президент подчерта, че държавите вече са изправени пред колективни форми на тероризъм, които заплашват цялото човечество.

Този Форум заседава в една много различна обстановка, която е предизвикана от терористичните атентати в Париж, които отнеха живота на над 129 души и над 200 са ранени, те потресоха всички ни и решително ги осъждаме, същевременно наложиха отпечатък върху срещата. Гръбнакът на тероризма може да бъде пречупен, ако световните финансови кръгове работят за намаляване на младежката безработица и при обединяване на усилията на всички.

 В по-късните часове се очаква среща на Ердоган с Владимир Путин, а също и с Ангела Меркел.

 В същото време стотици хора демонстрираха в Анталия в знак на протест срещу Срещата на върха на Г-20. Има задържани протестиращи.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!