Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Европа след атентатите - натиск за затваряне на границите", това е водещото заглавие на вестник "Сега". "Трагедията сближи Русия и Запада в борбата срещу екстремистите, дръзките атаки в сърцето на Европа ще пренаредят дневния ред на Евросъюза по въпросите за сигурността и бежанците", пише още изданието

"24 часа" излиза с мрачна прогноза на първа страница: "След Франция, "Ислямска държава" ще окървави Белгия и Великобритания". Прогнозата е на европейски служби за сигурност.

Водещото заглавие на "Телеграф" гласи: "Гонят осмия атентатор из Европа". Друго заглавие информира: "20-те най-мощни държави затягат граничния контрол и авиационната безопасност". Журналистката Румяна Угърчинска казва в интервю за изданието: "Шенген не съществува вече."

На първа страница на "Стандарт" пише: "Трима братя убивали в Париж", общо 20 души са замесени в касапницата, шестима са избягали. Вестникът помества коментара на Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика, пред БНР, със заглавие: "Плановете за бежанците са вече под въпрос".

Още едно заглавие в "Стандарт" по темата - "Борсите под знака на терора в Париж". "Очакват се масови разпродажби в началото на седмицата, терористичните атаки ще окажат натиск върху цените на акциите, поне в краткосрочен план", прогнозира анализаторът Петър Пешев.

Според "Новинар", "Касапницата в Париж обедини световните лидери“, които са заявили: "Ще унищожим "Ислямска държава", САЩ и Турция ще удвоят усилията за това", е станало ясно на срещата на Г-20 в Турция.

Водещата тема на "Монитор" е фокусирана върху нашата страна след атентатите в Париж. "ДАНС прибра над 315 нелегални мигранти; пазари, гари и граници под полицейска блокада; тарашат багажа на пътниците в метрото, бдят за терористите на Лъвов мост и на булевард "Витоша".

"Капитал дейли" отчита в коментар, че атаките в петък са нов етап в терористичната стратегия на "Ислямска държава".

"Земя" цитира на първа страница руския президент Владимир Путин, който призова, на срещата на Г20, светът да се обедини срещу терора.

В интервю за "24 часа", генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова казва: "ЮНЕСКО пази ценностите, които терористите искат да унищожат. Изправени сме пред война за умовете и сърцата на младите хора, а тя не може да бъде спечелена само с военни средства."

"Генералски лов завърши с 34 мигранти", пише на първа страница "Труд". Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев бил на лов в странджанското село Голямо Буково, когато попаднал на 34-ма афганистанци, влезли нелегално у нас. Пред журналисти Илиев споделил, че районът "ври от нелегални". Концесионерът на ловното поле Георги Манев е добавил, че ловджии редовно задържат "цели орди".

В интервю за "Сега" генерал Михо Михов-председател на парламентарната Комисия по отбрана, споделя възмущението си от това, че ръководството на Министерството на отбраната не работи много решително за внасяне на програмите за модернизация на армията в правителството за утвърждаване и че реформата в сектора няма съдържание.

"Монитор" съобщава, че съпругата на нападнатия с брадва Пламен Устинов също е пострадала. Жената имала белези по тялото и се е освидетелствала. Устинов е свидетел по делото срещу Алексей Петров, известно като "Октопод". Той беше нападнат с брадва от съселяни и се лекува в болница.

"Труд" съобщава: "Църквата губи 10 милиона лева от бюджета, защото все още няма проект за ремонт на храм "Свети Александър Невски". Духовници подозират предстоятеля на храма, епископ Тихон, и неговия приятел, архимандрит Дионисий, в нарочно размотаване заради спор за комисиони. Парите са отделени в бюджета за тази година, а за догодина има предвидени още толкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!